Skip to main content

Populaire inhoud

Prijzen en onderscheidingen

STEF onderscheiden met Gouden ECOVADIS medaille

Lees meer
environnement
Wist je dat ?

Geconditioneerd vervoer staat voor uitdaging door nieuwe EU-verordening F-gassen

Lees meer
Passerende vrachtwagens
Vrachtwagen
Wist je dat ?
18/07/2023
De verwachte leestijd is 1 minuut

Mobility Package: Wat gaat er veranderen?

Vanaf 21 augustus 2023 wordt de 2e generatie slimme tachograaf type 2 (SMT2) verplicht voor nieuw geregistreerde vrachtwagens. Wat houdt dit precies in?

Het EU Mobility Package is een pakket met nieuwe wet- en regelgeving voor de transportsector. Het doel is het gelijktrekken van regels in de EU-lidstaten. Hierdoor is de concurrentie eerlijker, worden de omstandigheden voor chauffeurs beter en wordt de verkeersveiligheid vergroot. Het pakket bevat onder andere regels over rij- en rusttijden en cabotage (vervoer van goederen of passagiers in een land door een bedrijf uit een ander land).

Een aantal regels is al ingegaan in 2021 en 2022. Zo is er vastgelegd dat buitenlandse chauffeurs die in een andere EU-lidstaat werken, recht hebben op het minimumloon voor chauffeurs die in dat land wonen en werken. Ook moeten vrachtwagens vanaf februari 2022 iedere 8 weken terugkeren naar de vestiging waarop het bedrijf geregistreerd staat.

Vanaf 21 augustus 2023 wordt de 2e generatie slimme tachograaf type 2 (SMT2) verplicht voor nieuw geregistreerde vrachtwagens. Een slimme tachograaf houdt automatisch de positie van het voertuig bij en registreert grensovergangen. Voor reeds geregistreerde vrachtwagens met een analoge of digitale tachograaf, is een SMT2 vanaf 31 december 2024 verplicht. Hiermee kan op afstand gedetecteerd worden of er signalen van fraude en/of manipulatie zijn, wat tot efficiëntere wegcontroles moet leiden.

In de praktijk houdt dit in dat je als chauffeur bij iedere grenspassage de landcode moet invoeren als ‘Begin Land’ ongeacht het aantal kilometers dat je gaat rijden. Ook bij hoefijzervervoer (dus heen en terug) dien je het land steeds in te voeren. Bij de generatie 1 tachografen betekent dit dat je het land moet zoeken waar je je op dat moment bevindt. De generatie 2, oftewel de smart tachografen, kunnen door het GNSS-signaal zien waar je bent. Hierdoor staat het land automatisch geselecteerd en hoef je eigenlijk alleen maar te bevestigen dat je daar bent.

Bron: TLN